Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα 2011: Από την γκλάμουρ ελεημοσύνη στην αλληλεγγύη

Πράγματι, ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων είναι πιο μελαγχολικός από τις περασμένες χρονιές της «αφθονίας». Η «ασθένεια» της κρίσης και το υποτιθέμενο «φάρμακο» της λιτότητας και της επίθεσης στην κοινωνία έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Η κίνηση στα μαγαζιά πεσμένη, τα δώρα των εργαζόμενων, όσο υπάρχουν ακόμη και τέτοιοι, πετσοκομμένα, ακόμη και οι στολισμοί μίζεροι. Την ίδια στιγμή, όμως, ο φετινός εορτασμός δεν αφορά έναν άκρατο καταναλωτισμό, γκλάμουρ δεξιώσεις γεμάτες από ακριβά κοστούμια και τουαλέτες με... φιλανθρωπικό χαρακτήρα - προσωπείο. Οι αυταπάτες τέλειωσαν, γεγονός που δεν έχει μόνο αρνητικές πλευρές. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά έχουν αναπτυχθεί δράσεις με στόχο την αλληλεγγύη και όχι την ελεημοσύνη, που αντέχουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου κι όχι μόνο κατά το «πνεύμα» των Χριστουγέννων, που ενεργοποιούν και «γεμίζουν» τους ανθρώπους, καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, αποτελούν από μόνες τους ένα είδος συλλογικής “ψυχοθεραπείας”. Φέτος δεν ακούς μόνο πρέσβειρες να σε καλούν σε μια «καλή πράξη» για κάποιους, κάπου μακριά: Βλέπεις εργαζόμενους να ενισχύουν απεργούς κι ανέργους, η ανταλλαγή δώρων να γίνεται συλλογική δράση μέσα από ανταλλακτικά - χαριστικά παζάρια, οι μέχρι πρότινος κιτς εορτασμοί να γίνονται γλέντια σε γειτονιές με χαμηλό κόστος, αλλά υψηλό κέφι. Η κρίση γίνεται ευκαιρία και για τους από κάτω: Να αναπτύξουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους, να δημιουργήσουν συλλογικές δομές - εικόνες που αν το παλέψουμε μπορεί να είναι από το μέλλον.

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Ελληνικού

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Ελληνικού και, όπως μας λέει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννης Μαραγκός, τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει και οδοντιατρείο. Στεγάζεται στην πρώην αμερικάνικη βάση, στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του πρώην δήμου Ελληνικού, είναι υπό την αιγίδα του νέου δήμου αλλά η λειτουργία του στηρίζεται στις εθελοντικές υπηρεσίες δεκάδων γιατρών, φαρμακοποιών αλλά και πολιτών που βοηθούν σε άλλα πόστα, γραμματειακή υποστήριξη κ.λπ. «Απευθύνεται σε κατοίκους τεσσάρων Δήμων, Αργυρούπολης - Ελληνικού, Γλυφάδας, Αλίμου και Αγίου Δημητρίου, που είναι άποροι και ανασφάλιστοι. Η πιστοποίηση γίνεται μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου» πληροφορεί ο Γ. Μαραγκός και συνεχίζει: «Απευθύνεται σε εκείνους που δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι αυτοί». Άλλωστε, στην περιοχή Αργυρούπολης - Ελληνικού λειτουργεί ήδη από τον Σεπτέμβρη Δίκτυο Εθελοντών Γιατρών για την περίθαλψη των ανασφάλιστων του δήμου. Συμμετέχουν 90 γιατροί, λειτουργούν τρία διαγνωστικά κέντρα και υπάρχουν ήδη 80 οικογένειες καταγεγραμμένες από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου: «Είναι μια δράση αλληλεγγύης του δήμου μας που μαζί με τους εθελοντές επιχειρεί να κάνει πράξη το σύνθημα 'κανείς μόνος του στην κρίση'» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, απευθύνοντας μέσω της «Α» έκκληση σε ακόμη περισσότερους γιατρούς να συνεισφέρουν, διότι οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται: «Υπάρχει έλλειψη σε παθολόγους και γενικούς ιατρούς. Επίσης υπάρχει ανάγκη από φάρμακα τα οποία συλλέγονται από προσφορές: Όποιος μπορεί να φέρει, να μην πετιούνται τα φάρμακα, να αξιοποιούνται».

Info: Καλέστε στην Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης 210-9961-973 και επισκεφθείτε τον ιστότοπο: mki-ellinikou.blogspot.com/.

Ανταλλακτικό παζάρι στον Νέο Κόσμο

Την Δευτέρα η Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Νέου Κόσμου οργανώνει χαριστικό - ανταλλακτικό παζάρι για να «επικοινωνήσουμε με τον κόσμο της γειτονιάς και κυρίως με τους ανέργους» όπως μας είπαν μέλη της Πρωτοβουλίας. Η Ανοιχτή Συνέλευση συγκροτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, την περίοδο του κινήματος των πλατειών, και συνέχισε τη δράση της αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Κρατώντας από τις πλατείες, τα μέλη της Συνέλευσης δεν θέλησαν να δώσουν το όνομά τους: «Το παζάρι είναι ένα αντιβιοτικό κατά του καταναλωτισμού των ημερών» μας είπαν, επιμένοντας πάντως ότι «αφορμή δεν είναι τα Χριστούγεννα, αλλά οι μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας». «Ο χαρακτήρας της αλληλοβοήθειας δεν έχει καμία σχέση με τη φιλανθρωπία. Αλληλοβοήθεια είναι να βοηθάνε οι από κάτω τους από κάτω, οι αδύναμοι μεταξύ μας, φιλανθρωπία είναι όταν έρχεται ο δυνατός και δείχνει τη δύναμή του» ανέφερε μια κυρία, μέλος της Συνέλευσης.

Info: Το παζάρι γίνεται τη Δευτέρα 26.12, 11 π.μ. με 3 μ.μ. στον Άγιο Σώστη. Παράλληλα θα γίνεται συγκέντρωση αναγκαίων ειδών γυναικείας υγιεινής κ.ά. για τις κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού και Θήβας. Περισσότερα: nkosmos-sineleusi.blogspot.com/.

Κοινωνική κουζίνα στα Χανιά

Πριν λίγες μέρες η Κοινωνική Κουζίνα στα Χανιά, που ξεπήδησε επίσης μέσα από το κίνημα των πλατειών, βρήκε στέγη, μια αίθουσα που της παραχωρήθηκε από το 1οΓυμνάσιο. «Οι Χανιώτες έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία μας. Άλλωστε οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται» είπε η Μένη, που έπειτα από περίπου έξι μήνες διαπιστώνει την αλλαγή του κόσμου που προσέρχεται στα συσσίτια: «Στην αρχή ήταν μόνο μετανάστες ή άστεγοι. Τώρα έρχονται -και- Έλληνες θύματα της κρίσης. Υπάρχουν ορισμένοι, κυρίως μητέρες που διστάζουν να μπουν, ντρέπονται. Σε αυτές δίνουμε τρόφιμα για να τα μαγειρέψουν στο σπίτι. Δεν είναι σταθερός ο αριθμός των ανθρώπων που σιτίζονται, κυμαίνεται από 50 με 70 κάθε βράδυ».

Info: Η Κοινωνική Κουζίνα λειτουργεί κάθε βράδυ, με δύο βάρδιες στις 8 μ.μ. και 8:30 μ.μ. και στεγάζεται στην οδό Τσουδερών 46. Μοναδικοί πόροι είναι οι εθελούσιες προσφορές από πολίτες.

Πρωτοβουλία «Ιστός» Χαϊδαρίου

Με τον καινούργιο χρόνο η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης «Ιστός» Χαϊδαρίου θα έχει βρει τη στέγη της και θα ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία της. Την πορεία μέχρι εδώ περιγράφει ο Κώστας Φωτεινάκης: «Η ιδέα ξεκίνησε από ανθρώπους του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ), ενώ η τομή ήταν όταν πριν από περίπου δύο μήνες οικοτροφεία του ΨΝΑ Δαφνίου οργάνωσαν διημερίδα στην περιοχή για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Κάτοικοι του Χαϊδαρίου ήρθαμε σε επαφή με ψυχολόγους στα ΨΝΑ Δαφνίου και Δρομοκαΐτειου και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Δικτύου Αλληλεγγύης. Άρχισε να λειτουργεί συνέλευση στην οποία συμμετέχουν επίσης εκπαιδευτικοί, κοινωνιολόγοι αλλά και απλοί κάτοικοι της περιοχής, είμαστε ήδη έτοιμοι για προσφορά νομικών, ιατρικών και οικονομικών συμβουλών, έχουμε στήσει πρόγραμμα για παιδική απασχόληση, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.λπ. Στόχος δεν είναι κάποιοι υπεράνω να ελεημονήσουν τους από κάτω. Θέλουμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε, να διεκδικήσουμε και θα δείξει ο καιρός και η ανταπόκριση της κοινωνίας πώς θα προχωρήσουμε».

Info: istosxaidari.wordpress.com/

Δράσεις της Ανοιχτής Πόλης

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Ανοιχτή Πόλη 1ου Διαμερίσματος οργάνωσε χαριστικό παζάρι στα Εξάρχεια. «Υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Ήρθαν πολλοί για να προσφέρουν, ήρθαν και πολλοί για να πάρουν. Χαρακτηριστικότερη ήταν η περίπτωση μιας δασκάλας από κοντινό σχολείο που ήρθε στο παζάρι για να πάρει βιβλία και παιχνίδια ώστε να μπορέσουν να τα ανταλλάξουν τα παιδιά στο σχολείο» μας είπε η Ελθήνα Αγγελοπούλου, μέλος της Α.Π. που μας ενημέρωσε ότι η Κίνηση θα κάνει νέο παζάρι και με φαγητό στις αρχές του έτους, στην πλατεία Κοτζιά: «Αποφασίσαμε να το οργανώσουμε λίγο μετά τις γιορτές, μια συμβολική πράξη για να δείξουμε ότι συνεχίζουμε, γιατί δεν είναι μόνο τα Χριστούγεννα που υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης». Από το νέο έτος, εξάλλου, θα λειτουργήσει στον Νέο Κόσμο στέκι αλληλεγγύης: «Σε μια γειτονιά που περισσεύουν τα προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα με την πλήρη κατάρρευση των προνοιακών δομών του δήμου, προετοιμάζουμε έναν χώρο που, ανάμεσα σε άλλα, θέλουμε να φιλοξενηθούν υπηρεσίες στήριξης, ηθικής και όσο γίνεται και υλικής, για τη γειτονιά», αναφέρει ο Χάρης Κωνσταντάτος από την Α.Π. 2ου Διαμερίσματος.

Δγμοσιέυθηκε στην ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου