Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011

Ονειρο στο Κυμα


Θα πάρει το φέρι-μποτ της γραμμής. Θα βρέξει τα πόδια του στο κύμα. Θα πάει στο καβαλιώτικο λιμάνι, πλάι στους Αιγύπτιους ψαράδες. Στα προαύλια των εκκλησιών του Αγίου Ιωάννη, της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία. Αλλά και στις ταβέρνες, στον «Κροκόδειλο», στο «Καρνάγιο», στο «Σούσουρο» και στο «Τεμπελχανείο». Θα ανεβεί στο Κάστρο, θα ακούσει τον Σταύρο Ξαρχάκο, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Μιχάλη Σιγανίδη, τη Σαβίνα Γιαννάτου. Θα δανειστεί τη φωνή του Βασίλη Παπαβασιλείου ή των παιδιών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θέατρου. Και στη Θάσο θα συναντήσει τον Βασίλη Βασιλικό.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ενα ουσιαστικό αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που, με αφορμή την 100ή επέτειο από το θάνατό του και την 160ή από τη γέννησή του, αποφεύγει τον ακαδημαϊσμό και ξαναφέρνει τον παπαδιαμαντικό λόγο στην καθημερινότητα μιας πόλης. Το ετοίμασε ο Θοδωρής Γκόνης, ως κεντρικό ιστό του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου (όπως ξαναονομάστηκε το φεστιβάλ που πέρυσι αναφερόταν ως Φιλίππων-Καβάλας).
Το αφιέρωμα, με τίτλο «Τα τραγούδια του Θεού», διαχέεται κυρίως στην πόλη της Καβάλας, αλλά βρίσκει τον τρόπο να δώσει ένα μουσικό «παρών» και στο κυρίως θεατρικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για τα αρχαία θέατρα της Θάσου και των Φιλίππων. Συμμετέχουν σπουδαίοι ηθοποιοί, συνθέτες, τραγουδιστές που, αντιστρέφοντας το στίχο του Καρούζου («Ο ακέραιος κυρ Αλέξανδρος, εκείνος ο περιούσιος Παπαδιαμάντης και το κεράκι μας ακόμη δεν το θέλει»), ανάβουν, καθένας με τον τρόπο του, ένα κεράκι για τον Παπαδιαμάντη.

Πηγή: http://adegia.blogspot.com/2011/07/blog-post_16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου