Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ένας δικός μας ...θύμα της αλόγιστης βίας



Στα τελευταία εκτός πάσης λογικής βίαια επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, την ημέρα που το μεσοπρόθεσμο συζητείτο στο Κοινοβούλιο, ένας από τους δημοσιογράφους του Newscode.gr, έμεινε ανάπηρος. Απώλεσε πλήρως την ακοή του. Ο λόγος για τον πολύ έμπειρο και πάντα ενθουσιώδη στη δημοσιογραφία, Μανώλη Κυπραίο.
Μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης εξερράγη σε απόσταση αναπνοής. Η πλατεία Συντάγματος γεμάτη χημικά , ένας θάλαμος αερίων στην κυριολεξία. Τα ΜΑΤ και οι άλλες δυνάμεις της Αστυνομίας, σε μια επιχείρηση ακραίας, αδικαιολόγητης καταστολής. Ο Μανώλης Κυπραίος, χωρίς να ακούει προσπάθησε να συρθεί για να καταφύγει σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί, χωρίς καμία προσπάθεια αυτοελέγχου χτυπούσαν ότι κινείτο . Τα κλομπ βρήκαν εύκολο στόχο τον λαβωμένο βαριά συντάκτη μας και συνέχισαν να χτυπούν.
Για τον αρμόδιο υπουργό και αυτός από τη «περήφανη γενιά του Πολυτεχνείου», υπήρχαν πληροφορίες για ακραίες ενέργειες σε βάρος του Κοινοβουλίου. Εύκολες δικαιολογίες, για την δράση μιας Αστυνομίας που χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς, ως «στρατός κατοχής». Πολιτικοί που μισούν την κοινωνία, από τη στιγμή που δεν στέκεται στην πλευρά των υποστηρικτών τους. Κοινωνία που μισεί τους πολιτικούς και την κυβέρνηση γιατί την προδίδουν και την ρίχνουν βορά στα νύχια των πιστωτών και των κερδοσκόπων.
Ένας κόσμος χωρίς όνειρα, χωρίς δουλειά, σε λίγο χωρίς περιουσία. Μηχανισμοί και ευρωπαϊκά συστήματα εξωνημένων και δοσίλογων, που θέλουν να πείσουν τον Έλληνα ότι όλα γίνονται για το καλό του. «Φτηνά σαμπουάν», δημιουργήματα του πολιτικού μάρκετιγκ, γεμάτο το Κοινοβούλιο των Ελλήνων.
Μέσα στο χάος, στην τύφλωση, την ομίχλη που δεν οφείλεται μόνον στον κατακλυσμό των χημικών, ο δημοσιογράφος που καλύπτει τα γεγονότα, ο καθρέφτης της βίας, που πολλές φορές κινδυνεύει να σπάσει και να χαθεί.
Ο Μανώλης θέλησε να καταγράψει , μαζί με τους άλλους συναδέλφους , την κόλαση. Την αγανάκτηση των πολιτών, την δράση των παρακρατικών, την βία της Αστυνομίας.
Ο Μανώλης , ένας από μας, δεν ακούει πλέον τη ζωή, ακόμη και αν περνά δίπλα του. Άφησε την ακοή του στο «πεδίο της μάχης». Στην πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ πολιτών και ξενόδουλης εξουσίας. Δυστυχώς θα έρθουν και άλλες μάχες και άλλοι τραυματισμοί και αναπηρίες. Οι συγκρούσεις θα φέρουν συγκρούσεις. Οι άδικες αποφάσεις οργή. Κάπου στο τέλος αν όλα δεν χαθούν , θα ξυπνήσει μια νέα ελπίδα.
Μέχρι τότε , όπως και τώρα οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Να περιγράψουν ή και καμιά φορά να οδηγήσουν την Ιστορία.
Η ΕΣΗΕΑ , έβγαλε σήμερα ανακοίνωση για τον Μανώλη. Θα σταθεί στο πλευρό του, θα διεκδικήσει από το κράτος που αυθαιρέτησε τα νόμιμα δικαιώματα του. Η Ένωση των Δημοσιογράφων είναι εδώ, σε ένα κρίσιμο έργο, ώστε κανείς να μην μείνει ανήμπορος , κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, τουλάχιστον να μην μείνει αβοήθητος.
Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες βλέπουν με καχυποψία, πολλές φορές με εχθρότητα, τους δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι αντίστοιχα την Ενωσή τους. Η βίαιη όμως εξέλιξη των γεγονότων , αλλάζει τις σχέσεις, δημιουργεί νέες συνθήκες, δυναμική, αντίσταση στα δεδικασμένα.
Ο Μανώλης δεν ακούει πλέον. Συνεχίζει όμως να γράφει κι εμείς να δημοσιεύουμε για την ενημέρωση σας, τα κείμενά του. Η βία και ο αυταρχισμός δεν θα νικήσουν το πλήθος. Οι Έλληνες θα επικρατήσουν στην ξενόδουλη εξουσία . Πέρα από τη φτώχεια, την οδύνη και την απώλεια, η ζωή θα γράψει ένα ποίημα που θα μιλά για την ελπίδα, την ελευθερία και την πιθανότητα. Στο ίχνος αυτό θα πορευτούμε.
Μενέλαος Τασιόπουλος,
Δημοσιεύθηκε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου